Kıbrıs’ın başkenti olan Lefkoşa’da gezilip görülecek bir çok yer vardır. Özellikle Lefkoşa’da gezilip görülecek yerler Surlariçi bölgesinde daha yoğun bulunmaktadır. Bu yerlerin en gözde olanlarını sizing için aşağıda topladık:

Büyük Han: 1572 yılında Kıbrıs’ın ilk Osmanlı valisi olan Muzaffer Paşa tarafından inşa ettirilen mekan birbirine benzeyen 68 dikdörtgen odadan oluşmaktadır. Ortasında bir cami bulunan Han, Birleşik Krallık devrinde ilk hapishane olarak kullanılmış, sonrasında ise fakirler için barınak olarak kullanılmıştır. Şimdilerde Turist Enformasyon Merkezi olarak kullanılan binada Kıbrıs’a özgü her türlü eser bulunmaktadır. Han içerisinde gösteri ve kültürel aktiviteler de yapılmakta olup bir de restorant bulunmaktadır. Büyük Han, hafta içi 08:00-18:00 saatleri arasında açıktır.

Selimiye Cami: Lüzinyan döneminde Gotik Mimari tarzında inşa edilen ve katedral olarak kullanılmmıştır. St. Sophia Katedrali olarak bilinen yapıya Osmanlı döneminde Selimiye Cami adı verilmiştir. Selimiye Camisine bu dönemde iki minaret, bir minber ve bir mihrap ilave edilmiştir. Cenevizliler ve Memlükler tarafından yağmalanan yapı, 1491 yılındaki depremden sonra Venedikliler tarafından tamir edilirken bir Lüzinyan Kralı’nın mezarı ortaya çıkmıştır. Lefkoşa’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir.

Dereboyu Caddesi: Lefkoşa’nın alış veriş ve gece hayatının merkezi konumunda bulunan cadde boyunca birçok ünlü marka, retorant ve cafeyi bulabilirsiniz.

Yiğitler Burcu Parkı: Lefkoşa’nın güneybatısında yer alan Yiğitler Burcu Parkı’na sadece gündüz vakti girebilirsiniz. Parkın en önemli özelliği, konum olarak yüksekte olması ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin en işlek caddesini görebilmesidir. Park içerisinden çok rahat bir şekilde Rum tarafını izleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise parka gece girişin yasak olmasıdır.

Girne Kapısı: 1567 yılında Venedikliler tarafından inşa edilen Kapı, kuzeye, yani Girne’ye ulaşımı sağlamaktaydı. 1821 yılında Kapı, Osmanlılar tarafından büyük bir tadilattan geçmiştir. Günümüzde etrafındaki surlar yıkılarak motorlu araç trafiğine açılmış olup, Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Venedik Sütunu: Adından da anlaşılacağı gibi venedikliler tarafından 1550 yılında dikilen sütun 6 metre yüksekliğindedir. Sütunun Salamis’de bulunan bir mabetten getirildiğine inanılır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sarayönü Camisinin avlusuna kaldırılan Venedik Sütunu, 1915 yılında İngilizler tarafından bugünkü yerine kaldırılmıştır. Günümüzde Surlariçi’nde bulunan Atatürk Meydanı’nda bulunan Sütuna sonradan bakır küre eklenmiştir.

Bedesten (St. Nicolas Kilisesi): Lefkoşa’nın tarihi Selimiye Mahallesinde Bizanslılar tarafından kilise olarak inşa edilip Lüzinyanlılar tarafından eklemeler yapılan Bedesten sonrasında kapalı çarşıya dönüştürülmüştür.  Bedesten, Gotik Mimari tarzın en önemli eserlerinden biridir. Yakın geçmişte, Avrupa Birliği’nin katkılarıyla UNDP-PFF tarafından restore edilerek sanatsal aktivitelerde kullanılmak için yeniden düzenlenmiştir.

Hala Sultan Cami: Kuzey Kıbrıs’ın en büyük camileriden birisi olan Hala Sultan Cami, Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde bulunan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinin çok yakınında bulunmaktadır. Yakın zamanda açılması planlanan caminin inşası hemen hemen bitmiştir.

Lüzinyan Evi: 15. yüzyıldan günümüze kadar gelen eser, Lefkoşa’da surlar içinde bulunmaktadır. Lüziyan ve Osmanlı izlerini taşıyan Konak, 1958 yılında Rus sahiplerinin vasiyetiyle KIbrıs Cumhuriyeti’ne bağışlanmıştır.

Rauf Raif Denktaş Mezarı: 13 Ocak 2012’de vefat eden KKKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı olan Rauf Raif Denktaş, Lefkoşa’da bulunan ve yaklaşık 100 dönümlük arazi içerisinde kurulan Cumhuriyet Parkı’na defnedilmiştir. Merhum Denktaş’ın kabri, Türk Mukavmet Teşkilatı (TMT) Anıtı’nın yaklaşık 150 metre kadar güneyinde yer almaktadır.

Dr. Fazıl Küçük Mezarı: 1960 yılında kurulan ve ömrü 3 yıl süren Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olan Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs mücadelesinde çok önemli bir yere sahiptir. Lefkoşa’nın hemen doğusunda bulunan Hamitköy’deki Anıttepe bölgesinde Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarı bulunmaktadır.

Barbarlık Müzesi: 24 Aralık 1963 tarihinde, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Doktoru olan Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi, çocukları ve ev sahibinin katledildiği ev, günümüzde Barbarlık Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Ilk başta dışarıdan bakıldığında normal bi ev görünümünde olsa da içeriye girdiğiniz zaman Kıbrıslı Türklere, Rumlar tarafından yapılan zulmün bir örneğinin daha göreceksiniz. Eve girdiğiniz zaman saysısız kurşun deliği size karşılayacak. Evin farklı yerlerinde evin tarihini anlatan hikayeler göreceksiniz. Banyoya ulaştığınızda ise, camlarla çevrelenmiş üç kanlı bornoz göreceksiniz.

Saçaklı Ev: Lefkoşa surlariçinde Selimiye Mahallesinde bulunan Saçaklı Ev, geniş saçaklarından dolayı bu ismi almıştır. Yapının kesin tarihi bilinmemekle beraber, Gotik Mimarinin izlerinden dolayı Ortaçağ’da yapıldığı düşünülmektedir.