Kıbrıs’ın batısında bulunan Güzelyurt-Lefke bölgesinde gezilip görülecek yerleri sizin için aşağıya hazıladık:

 

Cengiz Topel Anıtı: 1934 yılında doğan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde pilot yüzbaşı olan Cengiz Topel’in uçağı, 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs’ta gerçekleştirilen uyarı uçuşunda Rum uçaksavarlar tarafından vurulmuştur. Paraşütle atlamayı başaran Cengiz Topel, maalesef Rumlara esir düşmüştür. Çok uzun işkenceler sonucu öldürülen Cengiz Topel’in naaşı 12 Ağustos 1964 tarihinde iade edilmiştir. Yeşilyurt ve Gemikonağı yolu üzerinde bulunan Anıt, bir park içerisinde yer almaktadır. Parkta ayrıca Cengiz Topel’in vurulan uçağının parçaları da bulunmaktadır. Anıtın yapıldığı yer, Yüzbaşı Cengiz Topel’in uçağının vurulmasından sonra paraşütle iniş yaptığı yerdir.

Soli Harabeleri ve Tiyatrosu: MÖ 700 yılında kurulan Soli Şehri, Kıbrıs’ın en önemli şehir krallıklarından birisidir. Stratejik konumu, verimli toprakları, bakır madenlerine yakınlığı gibi nedenlerle her daim önemini konuyan Şehir, Roma döneminde altın çağını yaşamış, ama 7. yüzyıldaki Arap Akınları nedeniyle önemini kaybetmiştir. Son yıllarda yapılan kazılarda çok sayıda altın takı bulunmuştur. Bu takıların en önemlisi olan “Soli’nin Altın Tacı” Güzelyurt Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Soli Tiyatrosu, MS 2-3. yüzyılda inşa edilmiştir. Tiyatronun kapasitesi ise 4 bin kişiliktir.

Vuni Sarayı: MÖ 500 yıllarında inşa edilen antik bir saraydır. Sarayın inşa amacı, yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan Soli kentini Pers hakimiyeti altında tutmaktı. Rakımı 267 metre olan bir tepe üzerine inşa edilen sarayda kuyu sularının ısıtıldığı hamamlar bulunmaktaydı. Saray, 1927-1931 yılları arasında İsveç ekibi tarafından kazılmıştır.

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi: 1974 öncesine kadar Metropolit olarak kullanılan bina, 1974 yılında tadil edilerek Güzelyurt Eski Eserler ve Müzeler Dairesine tahsis edilmiştir. 1979 yılında müze olarak hizmete giren bina iki bölümden oluşmaktadır. Alt katta doğa bölümü ve üst katta ise arkeoloji bölümü bulunmaktadır. Doğa bölümünde, kuşlar, yılanlar, böcekler ve balık türleri ile Kıbrıs’a has taş çeşitleri bulunmaktadır. Arkeoloji bölümünde ise Kıbrıs’ın farklı yerlerinde bulunan eski eserler kronolojik olarak Neolitik Çağ’dan başlayarak Orta Çağ’a doğru sergilenmektedir. Müzenin en önemli eserleri, Artemis heykeli ve Tumba Tu Skuru buluntularıdır. Artemis heykelinin MS 2.yüzyıla ait olduğu söylenmektedir.

Aziz Mamas Kilisesi ve İkon Müzesi : Aziz Mamas Kilisesi, Güzelyurt İlçe merkezinde bulunan Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi’nin hemen yanındadır. Bizans döneminde yapılan kilise yıkıldıktan sonra 1725 yılında tekrardan Lüzinyanlılar tarafından inşa edilmiştir. Bu inşa esnasında merkezi kubbe eklenmiştir. Aziz Mamas Kilisesi farklı tarihi dönemlerin izlerini taşımaktadır. Kiliseyi adını veren Aziz Mamas, yakındaki mağarada yaşayan fakir biriymiş. Vergi borcunu ödemediği için askerler tarafından götürülürken, askeri kafilenin önüne büyük bir aslan çıkar. Aslan kafileye saldırıken Aziz Mamas aslanı sakinleştirir ve aslanın sırtına bir kuzuyu bindirerek aslanı bir katır gibi dükün önüne çıkarır. Bunun üzerine dük, Aziz Mamas’ı ömür boyu vergilerden muaf tutar. Kilisenin içerisinde Lüzinyan ve Venedik dönemlerine ait ikonlar da sergilenmektedir.

Tren İstasyonu: Güzelyurt’ta bulunan tren istasyonu, İngiliz Koloni döneminde yapılmış, 46 yıllık hizmetin ardından son seferini 31 Aralık 1951’de yapmış ve o günden beridir herhangi bir sefer yapılmamıştır. Tren istasyonunun restorasyon çalışmaları devam etmektedir.