Kıbrıs Mutfağı çok zengin bir içeriğe sahip olmakla beraber sadece Kıbrıs’ta yiyebileceğiniz yemekler de mevcuttur. Kıbrıslılar (gerek Türkler gerekse de Rumlar) yemek yemeye çok düşkündür. Özellikle mangal kültürü Kıbrıslıların vazgeçilmezlerindendir. Şimdi size bu yemekleri tanıtıp tariflerini vereceğiz. Hade afiyet olsun.

 

Hellim: Hellim tamamen Kıbrıs’la özdeşleşmiş bir üründür. Koyun, keçi ya da inek sütünden yapılan ve peynire benzeyen bir ürün olan hellim hem kahvaltıların hem de mangalın vazgeçilmez tatlarındandır. Hemen hemen her gün sabah kahvaltısında tüketilen hellim Kıbrıs kültürünün vazgeçilmezlerindendir.

Magarına Bulli: Kıbrıslıların bir başka değişmez yemeği ise magarına-bullidir. Magarına-bulli yapmak için, arzu edildiği kadar tavuk (köy tavuğu olursa daha lezzetli olur) tercihe göre dersiyle beraber pişirilir. Yeteri kadar piştikten sonra tavuklar, dışarıy alınır ve suyuna makarına (genelde çubuk makarına) pişirilir. En sonunda ise makarınanın üzerine hellim (eski hellim olması tercihtir) rendelenerek serpilir ve servis edilir.

Şeftali Kebabı: Küçük baş hayvanların midesinin etrafında bir zar bulunur. Bu zara Kıbrıs’ta “Banna” adı verilir. Bir kabın içerisine kıyma, soğan, maydanoz ve sevilen baharat eklenerek iç malzemesi karıştırılarak hazırlanır. Banna, düz bir zemine tamamen açılarak serilir. Ortalam avuç büyüklüğünde (çok büyük olmamak şartıyla) parçalar kesilir. Bu parçalara hazırlanan malzeme konur ve dolma sarar gibi banna sarılır. Akabinde mangala konularak pişirilir ve yenir. Burada bilinmesi gereken bir nokta da şeftali kebabının çok fazla duman ve  HARİKA koku çıkarmasıdır.

Lalangı: Tavşan etiyle yapılan lalangıKıbrıs’ın en özel yemeklerinden birisidir. Önce tavşan eti haşlanır. Sonra bu suyun içine mayalı hamur atılır ve pişen tavşan eti de eklenir. Tuz, karabiber ve kimyon eklendikten sonra yoğurulur. Pinpon topundan az daha büyük parçalar halinde kesilir ve yağda kızartılır.

Molehiya: Molehiya ince uzun dalları bulunan ve yaz mevsiminde yetişen yeşil bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları toplandıktan sonra taze veya kurutularak tüketilir. Tercihen kuzu etiyle pişirilebilen molehiya yapımı için once etler iri parçalar halinde kesilerek bir tencere içerisinde kararınca yağ ile kızartılır. Etler kızardıktan sonra içerisine soğan, domates ve salça eklenir. Kıvam alınca tencereye su eklenir. Su kaynayınca pişirilecek molehiya tencereye atılır. Tercihen bir limon veya fazlası tencere içerisine eklenir. Kaynayan yemeğin içerisine bir kaç diş sarımsak eklenir. Yapraklar yumuşayıncaya kadar yemek pişirilir.

Kolokas: Büyük bir kolakas, patates gibi soyulur. Ucundan başlanarak tercihen halkalar halinde dilimlere ayrılır (patatese göre daha sert bir yiyecek olduğunda elinizi kesmemeye dikkat edin).

Pirohu: Geleneksel bir Kıbrıs yemeği olan pirohu yapmak için once bir hellim rendelenip kaba konur ve 2 kaşık kuru nane ile karıştırılır. Bir kapta 250 gr tuzsuz nor, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yumurta konarak karıştırılır. Biraz da nane eklenir. Başka boş bir kabın içinde, 4 bardak un konur ve ılık su ve zeytin yağı ile yoğurulur. Yoğurulan hamur 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan su bardağı büyüklüğünde parçalar kesilip oklava ile beze açılır. Bezenin yarısına lorlu malzeme konur ve diğer yarısı ile beze kapatılır. Sonrasında yuvarlak yuvarlak parçalar kesilir. Bu parçalar bir tepsiye dizilir ve sonrasında da ocağa koyacağınız bir tencere kaynanmış suda pişirilir. Pirohular yaklaşık 20 dakika pişirilir. Pişen pirohuları altına rendelenmiş hellim koyduğunuz tabaklarda koyun ve üzerine de hellim koyarak servis edin.

Bigla: Kıbrıs’a özel bir sos olan biglanın içinde turşu, yumurta ve baharat vardır. Daha çok sandüviç ve kebabın içinde tüketilir.

Samarella: Kıbrıs’ta özellikle içki masalarının en öenmli mezelerinden biri olan sameralla çok lezzetli bir Kıbrıs yiyeceğidir. Genelde keçi etinden yapılır. Samarella etin bol tuz ve kekik ile yaz aylarında çam yaprakları arasında kurutulması ile elde edilir. Çam yaprakları hem farklı bir aroma katar hem de eti sineklerden korur. Genelde koynakla tüketilir.

Çakisdez: İri yeşil zeytinler seçilir ve kırıldıktan sonra suda bekletilir. Üç gün boyunca su her gün değiştirilir. Akabinde kekik, sarımsak ve limonla salamura edilir. Ardından kara yağ ve golyandro tohumu (kişniş) ile servis edilir.