Kıbrıs’ın güçlü bir liman şehri olan Gazimağusa’nın esas gelişimi Lüzinyanlar devrine rastlar. Şehirde her yıl geleneksel olarak Gazimağusa Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Bu festivale dünyaca ünlü sanatçılar katılmaktadır.

Canbulat Müzesi: Gazimağusa Limanı’nın güney girişinin hemen batısında bulunan müzede Kıbrıs’ın fethinde kullanılan araç-gereçler (ok, yay, kalkan, silah vs) ve Venedik askerlerinin araç-gereçleri sergileniyor. Kilis Sancak beyi olan ve Kıbrıs’ın fethinde üstün faydaları görülen Canbulat Bey’in, şehit düştüğü bu bölgede türbesi bulunmaktadır. Sancak ve bayrak sevdalılarının mutlaka görmesi gerekn Canbulat Müzesi’nin en üstüne çıkıp güzel bir Gazimağusa manzarısının tadını çıkarabilirsiniz.

Salamis Harabeleri: Gazimağusa’nın 6 km kadar kuzeyinde antik bir kent olan Salamis Harabeleri, Trodos dağından doğan Kanlıdere’nin denize aktığı bölgeye yakın bir yerde kurulmuştur. 19. yüzyılın sonlarında keşfedilen şehirde 1952-1974 yılları arasında yapılan kazılarda şehrin büyük bir kısmı ortya çıkarılmıştır. Incil’de adı geçen şehir, havari Barnabas ve havari Pavlus’un vaazlerine tanık olmuştur. Şehirde bulunan Antik Tiyatro’da her yıl geleneksel olarak Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmketedir. Konu festivale yurt dışından dünyaca ünlü isimler katılmakta ve çok uygun fiyata bu isimlerin konserlerine katılma fırsatı bulabilirsiniz. Üstelik çok güzel bir tatilin yanında…..

Hayalet Şehir Kapalı Maraş: 1974 Savaşından once turizm ve mimarinin cenneti olan Kapalı Maraş (Varoşa) şimdilerde asker kontrolünde bulunduğundan maalesef ziyarete kapalı durumdadır. Savaş’dan once Marliyn Monroe’den Sophia Loren’e kadar bir çok ünlünün uğradığı, 31 Aralık 1999 gecesi için bir çok ünlünün rezervasyon yaptırdığı otellerin bulunduğu yerdi Kapalı Maraş. Şimdilerde Kapalı Maraş, tampon bölge içerisinde olmakla beraber kontrolü Türk Silahlı Kuvvetleri sorumluluğundadır. Şehirde 3000 civarı ticari iş yeri, 100 civarı eğlence merkezi, 25 müze, 24 sinema ve tiyatro, 21 banka ve 2 spor tesisi bulunmaktaydı. Kapalı Maraş’ta bulunan ve İngiliz Kraliyet ailesi tarafından yaptırılan Golden Sands Hotel’in dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olduğu söylenir.

Gazimağusa Suriçi: Uzun ve sıkıntılı tarihine rağmen bütün zenginliğini korumayı başaran Suriçi, tam anlamıyla sizlere bir tarih resitali sunacaktır. Kuzey Kıbrıs’a tatil amaçlı geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir. Tarihi binaların yanında, restorantlar ve barları barından Suriçi’ne gittiğiniz zaman mutlaka Kale duvarlarında yürümeyi ihmal etmeyin.

Lala Mustafa Paşa Cami: Suriçi’nde bulunan Lala Mustafa Paşa Cami’nin orjinal adı Aziz Nikolas Katedarli’dir. Kuzey Kıbrıs’ın en büyük camilerinden olan yapı, 1328 yılında katedral olarak açılmış, 1571 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’ı işgali sonrası camiye çevrilerek Kıbrıs zaferinde önemli katkıları olan Lala Mustafa Paşa’nın adı verilmiştir. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan caminin avlusunda bulunan tarihi cümbez ağacı veya tropical incir 720 yıllık geçmişiyle Kıbrıs’ın en yaşlı ağacı durumundadır. Ağacın 1298-99 yıllarında dikildiği söylenmektedir. Yaz aylarında hava ne kadar sıcak olursa olsun bu cümbez ağacının altı her daim serin olmaktadır. Ağaç altında çekeceğiniz fotoğraf sizler için unutulmaz bir hatıra olacaktır.

St. Barnabas Manastırı: Salamis’te doğmuş Yahudi bir ailenin çocuğu olan St. Barnabas Kudüs’teki eğitimini tamamlamasının ardından 45 yılında Hıristiyanlığı yaymak amacıyla Kıbrıs’a döner. Hıristiyanlığı yayma faaliyetleri esnasında vatandaşları tarafından öldürülür. Cesedi ise bulunduğu bataklıktan öğrencileri tarafından alınır ve Salamis’in batısına bir mağaraya göğsünde St. Mathews’un İncil kopyası ile birlikte gömülür. 432 yıl sonra mezarın yerini rüyasında gören piskopos Anthemios, mezarı açtırır. Bu keşif sonrası Kıbrıs Kilisesi İstanbul’daki İmparator’dan özerklik kazanır ve St. Barnabas için 477 yılında bir manastır inşa edilir. Günümüzde 18. Yüzyıldan kalma zengin bir ikon koleksiyonu bulunan manastırda Neolotik Dönem’den Roma Dönemi’ne dek gelen çok zengin eserler Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Othello Kalesi: Gazimağusa’da Surlariçi’nde bulunan Othello Kalesi, 14. yüzyılda Lüzinyanlılar tarafından inşa edilmiştir. Kale düşman saldırılarından limanı korumak için inşa edilmiştir. Kale avlusunda Osmalılar’a ve İspanyollar’a ait toplar, demir ve taş gülleler bulunmaktadır. Sheaskespeare’nin ünlü tragedyasının bir kısmı Kıbrıs’ta bir liman şehirinde geçmektedir. Oyunun kahramanı olan Othello, Faslı biri olarak bilinir. Bugün bir çok sanatsal olaya ev sahipliği yapan Kalede özellikle yaz aylarında bir çok sanatsal etkinliğine katılabilirsiniz.

Silver Beach: Gazimağusa-Yeniboğaziçi ana yolu üzerinde bulunan Silver Beach’de temiz bir kumsalın ve berrak bir denizin tadını çıkarabilirsiniz. Acıkmanız durumunda restorantta güzel tadlar bulabilirsiniz.

Glapsides Beach: Gazimağusa-Yeniboğaziçi ana yolu üzerinde bulunan Glapsides Beach’in en önemli özelliği çok sığ bir deniz olmasıdır. Yaklaşık 40-50 metre denizin içine girdiğinizde bile denizin size boylamanadığını göreceksiniz. Temiz bir sahilde güneşin ve denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Sinan Paşa Cami: St Peter ve St Paul Kilisesi olarak bilinen bu Cami, 1360 yılında Suriyeli bir tüccar olan Simone Nostrano tarafından yaptırılmıştır. Osmanlılar Ada’daki hakimiyetleri döneminde yapıyı cami olarak kullanmışlardır. İngiliz Döneminde patates, hububat vs için ambar olarak kullanılmasından dolayı Buğday Camisi olarak da bilinir.

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi: Gazimağusa’da Surlariçi’nde bulunan Lala Mustafa Paşa Camisi’nin hemen 50 metre kadar batısında Namık Kemal Zindanı ve üst tarafında da müzesi bulunur. Namık Kemal, 1873 yılında İstanbul Gedik Paşa Tiyatrosunda sahnelenen Vatan Yahut Silistire eserinden sonra bu zindana gönderilir. Önceleri zindana atılan Namık Kemal, daha sonra üst kata çıkarılır. 38 ay süren sürgün döneminde Namık Kemal eserlerin büyük çoğunluğunu bu sürede vermiştir. Namık Kemal zindanı ve zindana bitişik bulunan müzede Namık Kemal’in eserleri ve yaşamı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

City Mall: Gazimağusa-Lefkoşa anayolunun hemen başlangıcında yer alan City Mall Kuzey Kıbrıs’ın en büyük alış veriş mekanıdır. Bir çok ünlü markaya bir arada bulabileceğiniz City Mall’de sinema, çocuk oyun alanları, yemek yeme yerleri vs da bulunmaktadır. Sadece Türk müşterilerin değil Kıbrıslı Rumların da uğrak yeri olan bu mekanda güzel vakit geçireceğinizi umarız.